5 tips och råd för att lindra ont i halsen

5 tips och råd för att lindra ont i halsen

Dessa läkemedel mot halsont kan hjälpa dig genom dagen

De flesta av oss kan känna igen situationen, när det börjar med att kittlas och rispa i halsen. Då förstår man vad det kommer leda till. Denna artikel ger dig några tips på vad du kan göra och vad du ska undvika i vardagen för att inte förvärra och istället motverka ditt halsont.

Din omgivning

I vardagen utsätts vi för flera miljöförändringar. Här är rök, avgaser och stora temperaturförändringar särskilt stora påfrestningar när det gäller att förvärra en förtorkad och irriterad hals. Undvik därför att utsätta dig för dessa saker mer än nödvändigt.

 

Få i dig rikligt med vätska

När du dricker någonstans mellan 1,5-2 liter vatten om dagen så ser du till att din kropp har tillräckligt med vätska för alla kroppsfunktioner. Samtidigt kommer din torra hals att bli återfuktad och ge en ”svalkande” lugn känsla. Heta drycker som örtte är även ett särskilt bra sätt att lindra en irriterad och ond hals, men det bör inte vara för varmt då det kan förvärra irritationen.

 

Innan du ska sova

Du kan ta en varm dusch för att rensa dina slemhinnor och lossa slem i svalg och bihålor. Du kan också ha en luftfuktare i ditt sovrum för att se till att luften inte blir för torr. Men kom ihåg att hålla bra hygien, som till exempel händerna rengjorda och desinficerade för att förhindra att bakterier bildas vidare eller sprids. Du kan också ta Strepsils sugtabletter efter middagen så att du kan lugna halsen innan du lägger dig.

Försök slappna av så gott det går

Ett av de bästa sätten att bli av med halsont är förmodligen att i slutändan försöka slappna av och få så mycket god sömn som möjligt. Sömn hjälper din kropp och sinne med stress, liksom förbättrar ditt humör och stärker ditt immunförsvar. De vita blodkropparna är otroligt viktiga för att bekämpa virus och bakterier i kroppen. Om du inte får tillräckligt med sömn kan du minska produktionen av vita blodkroppar. En lugn och avslappnad sömn är därför väldigt viktig när man bekämpar halsinfektioner.

 

Använd Strefen Munhålespray

Om du har ont i halsen kan det tyckas vara helt omöjligt att somna. Ett bra botemedel mot sådan smärta är att använda en munspray som Strefen Munhålespray. Det fungerar som smärtstillande medel i upp till 6 timmar och ger en snabb lindring mot halsont. Så det kan vara bra att ha en på sängbordet redo, tills när halsen börjar bråka.

Med rätt hjälpmedel i vardagen, god sömn och vila så kan du förhindra att halsen förstör dina dagar.

Kom ihåg att kontakta en läkare om dina symtom inte försvinner efter en vecka efter att du har behandlat dem.

 

[1] http://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-colds-nighttime.

 

[2] http://www.dailymail.co.uk/health/article-90598/What-happens-body-youre-asleep.html