Få hjälp att lindra ditt barns halsont

Om halsont

Orsaker till ont i halsen hos barn

Det finns många olika orsaker till att ditt barn går runt med ont i halsen - oftast på grund av ett virus. Enligt statistik är 70% av anledningarna till halsont hos barn mellan 5 och 16 år en virusinfektion. Barnens svagare immunförsvar innebär att de inte är lika resistenta och har en högre frekvens av virusinfektioner jämfört med vuxna. [1]

I genomsnitt får barn ont i halsen 5 gånger om året. Det är dubbelt så ofta som vuxna. [2] Förutom det svagare immunförsvaret är barn också mer i kontakt med platser där de kan infekteras med ett virus som på lekplatser eller dagis.

Hur kan du hjälpa ditt barn när de upplever halsont

Du kan trösta dig själv (och ditt barn) med att kommer må mycket bättre efter någon vecka. [3] Det är dock viktigt att se till att något görs för att återställa kroppens balans. Initialt borde barnet sova mycket, lite mer än vanligt så att kroppen kan samla tillräckligt med styrka för att bota sig. Ont i halsen kan dock hålla ditt barn vaken på natten, så det kan vara en bra idé att ge ditt barn lite medicin som lindrar smärta och lugnar halsen.

Drick kallt vatten, det lugnar den irriterade halsen och se till att strupen är återfuktad. Det kan vara smärtsamt för ditt barn att svälja, men det är viktigt att hålla munnen fuktig och bibehålla vätskebalansen. Brist på vätskeintag leder till ytterligare problem som uttorkning.

 

Letar du efter en produkt som kan lindra ditt barns halsont?

En bra lösning för att lindra ditt barns ont i halsen är pastiller eller sug- och halstabeltter. Strepsils har sugtabletter med jordgubbsmak som, även om de smakar sött, inte innehåller socker. Därför behöver du inte vara nervös för ditt barns tänder. 

 

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231494/

[2] Tamparo, Carol (2011). Femte udgave: Sygdomme i menneskekroppen. Philadelphia, PA: F.A. Davis Company. s. 356.

[3] http://www.whenshouldiworry.com/view-booklet.php