Vad hjälper mot ont i halsen? Sömn!

3 tips för att snabbt lindra en irriterad hals

Håller ditt halsont dig vaken under natten? Du är inte ensam, och det är särskilt irriterande att vakna på natten eller på morgonen, med en öm och irriterad hals. I denna artikel kommer vi att försöka besvara varför halsen kan vara värre på morgonen och på natten än på dagen.

 

Varför får du mer ont i halsen på natten?

Under dagen sväljer vi automatiskt mycket mer än vi gör på natten. Detta gör att slem som kommer från näsan tas bättre om hand under dagen. Vi snyter också vår näsa mer under dagen, vilket lättar och tömmer luftvägarna, som i sin tur får halsen att kännas lite bättre. Naturligtvis är det svårare att snyta sig och skölja ur halsen under natten, vilket då leder till att det skapas mer slem i luftvägarna under längre tid. [1]

När slem fastnar i luftvägarna så känns det enklare att andas genom mun än näsa, vilket förvärrar symptomen i halsen. När du andas genom munnen torkas du ut och din hals blir irriterad. [2]

Varför är sömn så viktigt?

En bra, lugn och avslappnad natt hjälper till att bygga upp kroppens immunsystem. [3] Dåliga sömnmönster kan å andra sidan göra dig mer mottaglig för virusinfektioner. Därför finns det många studier som tyder på att det är viktigt att få bra och jämn sömn, speciellt vid sjukdom. Forskning visar också att personer som lider av sömnlöshet är 4,5 gånger mer sjuk än personer som sover i genomsnitt 7 timmar per natt.

Därför är det viktigt att du ser till att du får en jämn, bra och avslappnad sömn. [4]

När du är sjuk är det viktigt att du ger din kropp tillräckligt med näringsämnen, vätskor och vitaminer. Det är viktiga byggstenar för att balansera och bygga upp ditt immunförsvar igen. Det är först när kroppen har fått det, som den kan börja läka sig själv igen.

 

Har du problem med att sova på natten på grund av ditt halsont?

Så här är några bra tips du kan använda. Innan du går och lägger dig, kan du använda vår munhålespray Strefen Spray som fungerar som ett smärtlindrande medel och är antiinflammatoriskt. Sprayen är superlätt att använda och ger en omedelbar effekt. Förutom medicin finns det också några gamla hemmakurer du kan prova.

  • Gurgla med saltlösning
  • Ta ett ångbad
  • Drick mycket vatten
  • Sova med huvudet i en hög position

Om symtomen kvarstår eller förvärras, kontakta din läkare.

 

[1] http://www.nytimes.com/health/guides/symptoms/sore-throat/overview.html.

 

[2] http://home.bt.com/lifestyle/health/sleep/bad-cough-keeping-you-awake-at-night-ten-ways-to-curb-it-11364016924472

 

[3] http://www.huffingtonpost.com/2014/04/24/sleep-sick_n_5193328.html

 

[4] http://www.nbcnews.com/health/health-news/sleep-fights-colds-study-finds-n419141.