Svårt att svälja pågrund av halsont

Behandla halsont

Svårt att svälja är de första tecknen på halsont.

Många av oss har ett upptaget vardagsliv, det finns alltid något att göra eller ta hand om. Samtidigt kanske du märker de första symptomen på ont i halsen som svårigheter att svälja, ont i svalget, då kan vardagen bli svårare än vanligt. Därför är det bra att veta att det finns saker du kan göra själv för att snabbt ta tag i eventuell halsinfektion – så din hals inte förvärras.

 

Vad är de första tecknen på ont i halsen?

Ont i halsen börjar oftast med att du känner att halsen är irriterad och ”kliar”. Det blir svårare för dig att svälja - och det kan till och med upplevas smärtsamt. Det finns till exempel andra symptom i samband med ont i halsen. Din hals kan kännas torrare, du kan få svullna halsmandlar och din röst blir hes. Det rekommenderas därför att du agerar redan när du kan märka de första tecknen på halsont, liksom svårighet eller ont att svälja, så du är redan igång med att förebygga värre symtom.

 

Hur märker du synliga symtom på ont i halsen?

Ont i halsen kommer troligen att kännas som om du har något som sitter fast i halsen. Sväljsvårigheter, smärta när du sväljer kan också orsaka en förändring av din röst, så du låter mer hes än vanligt.

Dessa symtom i halsen behöver inte nödvändigtvis innebära ett allvarligt tillstånd. Men om du har svårt att svälja kan detta bero på flera orsaker, så som:

  • Laryngit (inflammation i struphuvudet)
  • Tonsillit (inflammation i halsen)
  • Irriterad hals

Förutom dessa kan allergier och rökning också leda till att du blir sjuk eller får halsbesvär.

Om dina symtomer inte förbättras inom 3 dagar, kontakta läkare. Halsont eller sväljsvårigheter som håller i sig länge kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom.

 

Förhindra att sväljsvårigheter förvärras

Om du följer de allmänna rekommendationerna om vad du ska göra när du är förkyld så kommer du långt. Det handlar om att se till att du vilar, sover och håller din kropp lugn. Se även till att du vilar rösten och att du får tillräckligt med vätska i dig. Vätska hjälper till att lindra obehaget i halsen och gör inte lika ont som mat kan göra när du sväljer. Vid behov ta sug- eller halstabletter för att få igång salivproduktionen, så att halsen ständigt hålls återfuktad.

 

Hur du blir av med ont i svalget och halsen

Det finns många enkla saker du kan göra hemma för att bli av med smärtan när du sväljer. Det vanligaste hjälpmedlet är varmt te med honung, värmen kommer att lugna och lindra och honungen kommer att gå in och lindra inflammation. Detta kommer minska både svullnad i halsen och att de gör ont när du sväljer.

Du kan också använda en munspray som Strefen Munhålespray. Det här är ett receptfritt läkemedel som är särskilt lämplig för användning på natten och innan du ska sova.