Svårt att svälja pågrund av halsont

Behandla halsont

Svullna halsmandlar eller svullna lymfkörtlar är ett tillstånd som sker vid infektion i kroppen och finns på baksidan av halsen. Det som oftast sker är rodnad, svullnad och eventuellt röda och vita utslag på dem.

 

Svullna och ömna hansmandlar och lymfkörtlar -  symtom

Dina halsmandlar sväller för att de har drabbats av en infektion - och därför är det också ett symptom att du bör vara uppmärksam på, eftersom det ofta är ett symptom på andra infektionssjukdomar som ont i halsen eller körtelfeber. Eftersom svullna halsmandlar inte är en sjukdom i sig är det också bäst att lindra ditt halsont med, till exempel, Strepsils.

 

Lindring av inflammerade körtlar och halsmandlar

Man bör vanligtvis behandla sina halsmandlar med en så kallad symptombehandling. Eftersom inflammerade halsmandlar oftast är resultatet av ett infektionsläge som orsakas av ett virus, kan du inte behandla det med penicillin eller antibiotika. Du måste därför lindra och behandla dina svullna halsmandlar eller körtlar själv. Detta kan göras genom att äta sugtabletter som smörjer halsen och lugnar din svullnad. Om dina halsmandlar har svullnat upp i kombination av halsinfektion eller liknande, kan du lindra halsont med, till exempel, sugtabletter eller en munhålespray.

 

Operera bort halsmandlarna

Vissa människor kan bli oerhört störda av att deras halsmandlar svullnar och gör ont, vissa upplever det även väldigt ofta. I sådana fall är det möjligt att helt enkelt ta bort mandlarna via kirurgiska ingrepp. De är inte nödvändiga för din överlevnad och tas oftast bort i ung ålder.