Varm och irriterad hals - Orsaker och behandling

5 tips för att lindra en varm och irriterad hals

Varm och irriterad hals - Orsaker och behandling


En varm och irriterad hals kan ge dig en brännande känsla och kan vara mycket obekvämt. Smärtan kan bero på olika anledningar, inklusive:

Torr hals

En torr hals kan till exempel bero på låg luftfuktighet i rummen du vistas i, eller att du dricker för lite vatten. Bristen på vätska kan orsaka irritation i halsen, vilket kommer att kännas som en brännande känsla i halsen. För att undvika en torr hals, drick tillräckligt med vätska och testa att använda en luftfuktare i ditt hem.

 

Infektioner

I de flesta fall är halsont orsakad av en virusinfektion. Emellertid kan starten på halsont även tyda på en bakteriell infektion. En infektion i halsen kan också orsaka svullnad - en svullnad är vanligtvis ett tecken på att kroppen bekämpar infektionen.[1]

 

Ont i svalget kan bero på olika orsaker, till exempel:

 • Laryngit (inflammation i struphuvudet)
 • Faryngit (faryngit)
 • Tonsillit (inflammation i halsen)

Ett symptom på en infektion i halsen är till exempel svullna lymfkörtlar. Om du har ont i halsen som en följd av influensa eller förkylning, kan denna infektion orsaka att dina lymfkörtlar sväller och gör ont. Hur allvarligt obehaget känns beror bland annat på hur länge har du haft halsont. Svullna lymfkörtlar kan orsaka dysfagi (svårighet att svälja), svårigheter att tala och i särskilt allvarliga fall, andningssvårigheter.

 

Esofagit (Matstrupskatarr)

Matstrupskatarr är ett inflammatoriskt tillstånd av matstrupens slemhinna. Detta kan uppstå i olika situationer, den vanligaste orsaken är att man fått magsyra i nedre delen av matstrupen.

 

Allergi

Om halsens brännande känsla blir starkare, varar i flera dagar eller om följande symptom stämmer på dig, sök läkarvård:

 • Klåda i halsen
 • Rödaktig, kliande utslag
 • Rödhet i huden runt ögonen
 • Illamående och kräkningar
 • Diarré
 • Magont
 • Svullnad av läppar, tunga eller hals [2]

   

Ingen gillar att ha ont halsen, men du borde inte oroa dig för mycket. Det finns några saker du kan göra för att lindra halsont och de är lite mer bekväma än att bara gurgla med saltlösning.

 

 1. En droppe honung

Honung har en desinfektionseffekt och kan också hjälpa till att lindra den brännande känslan i halsen. En kopp varmt te, sötad med honung, kan lindra irritation i halsen och är särskilt fördelaktig om du har en infektion eller en torr hals. Te hjälper dig att behålla din vätskebalans, vilket är viktigt för din kropp för att återfå styrka och bekämpa infektionen. Honung är också ett effektivt botemedel mot hosta.

Honung har antibakteriella egenskaper och tar bort vatten från inflammerad vävnad - detta kan hjälpa till att lindra obehag och minska svullnad i halsen. För honung ska fungera extra effektivt, lägg till två eller tre teskedar i varmt (icke kokande varmt) te. [3]

 

 1. C-vitamin

Det är allmänt känt att vitamin C är viktigt för ett hälsosamt immunförsvar. Om du inte vill ta kosttillskott, kan frukter - som apelsin, grapefrukt, lime och citron - bidra till att öka din C-vitamin nivå. Vitamin C hjälper också till med hudens hälsa, eftersom det hjälper kroppen att producera kollagen och är även bra för ögonen.

 

 1. Stå upp

Även om du föredrar att spendera hela dagen i sängen med ont i halsen eller halsbränna – så kan detta fördröja återhämtningen. Ställ dig istället upp och ta till exempel en varm dusch. Värmen stimulerar blodcirkulationen, och ångan kan lindra den brännande känslan i halsen.

Forskning visar att måttlig aktivitet också kan hjälpa till i halsen. Prova med lite ansträngning eller yoga.

 

 1. Sug- och halstabletter

Sugtabletter smakar inte bara bra, de inaktiva ingredienserna stimulerar även salivproduktionen och hjälper till att hålla halsen återfuktad. Sugtabletterna Strepsils innehåller två ämnen med antibakteriell, antiviral och lindrande effect på lokal smärta. Sugtabletterna Strefen innehåller flurbiprofen. De aktiva ingredienserna ger en snabb och långvarig lindring i halsen upp till fyra timmar och bekämpar inflammation i halsen.

 

 1. Pepparmyntte för gurgling

Mentolen i pepparmynta ger dig en känsla av bättre andning, speciellt om din näsa också påverkas av infektionen.

För att lindra ont i halsen kan du blanda pepparmintolja med varmt vatten och sedan inhalera lösningen. Ett annat alternativ är att gurgla varmt vatten med mintolja.

Pepparmintte rekommenderas också för behandling av ont i halsen: Vi rekommenderar att du använder två påsar pepparmintte med varmt vatten och låt koppen stå i 4-5 minuter. Sedan har teet rätt styrka och temperatur för gurgling - men du bör använda efter den temperatur som är mest bekväm för dig.

Detta är våra tips för och mot en varm och irriterad hals. Testa dem! Om den brinnande känslan i halsen inte försvinner, blir värre eller inte försvinner efter en längre period, rådfråga då din läkare eller apotekspersonal om det.

 

[1] http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/ConditionsandDiseases/InflammatoryConditions/Pages/Inflammation-and-the-immune-system.aspx

 

[2] http://www.medicalnewstoday.com/articles/317066.php

 

[3] http://www.nhs.uk/conditions/swollen-glands/Pages/Introduction.aspx