Varför behöver vi bakterier?

Människokroppen innehåller ungefär 15 gånger mer bakterier än egna celler. Det blir totalt ungefär 100 miljarder bakterier. Bakterier är nödvändiga för att vi ska kunna leva. Särskilt för vårt matsmältningssystem som inte skulle kunna fungera utan dem. I mag-tarmsystemet har vi en särskilt stor mängd bakterier. De underlättar produktionen av syror, fetter och olika vitaminer. Vitamin B12, till exempel, som är extremt viktig för kroppen, kan bara produceras av tarmbakterier. Därför är bakterier helt enkelt livsavgörande för oss.

Bakterier och virus är helt olika

Bakterier är levande organismer, medan virus måste ha en värdcell för att kunna föröka sig. Därför kan bakterier bekämpas med antibiotika, men en virusinfektion är svår att behandla med läkemedel.

Både bakterier och virus kan göra oss sjuka på olika sätt. Utöver det har de absolut inget gemensamt. Bakterier är mikroskopiskt små encelliga levande organismer med egen metabolism och förmåga att föröka sig. Om för många bakterier tar sig in i en människokropp kan de göra oss sjuka, och i värsta fall leda till döden. Antibiotika används för att hämma bakterietillväxten.

Virus, däremot, har en mycket enkel uppbyggnad och är strängt taget inga levande organismer.

De viktigaste skillnaderna mellan virus och bakterier

  • Storlek: Bakterier är mycket större än virus.
  • Uppbyggnad: Virus har en väldigt enkel uppbyggnad. De har inga egna celler och inte heller någon metabolism. De räknas faktiskt inte ens som levande organismer. Bakterier däremot är i högsta grad levande organismer. De har en riktig cellvägg och inre struktur.
  • Reproduktion: Virus kan inte föröka sig själva. De invaderar mänskliga celler och använder dem som värdar. Utan värdceller dör de. Bakterier förökar sig självständigt, genom celldelning.
  • Sjukdomsöverföring: Virus och bakterier kan göra oss sjuka på olika sätt. Virus förstör celler i våra kroppar. Bakterier orsakar skada genom till exempel giftiga metaboliska biprodukter.
  • Behandling: En bakterieinfektion behandlas med antibiotika. Sådana läkemedel attackerar bakteriernas struktur och förstör dem. Däremot är det svårt att behandla virus med läkemedel. Antibiotika hjälper inte eftersom virus inte har någon metabolism eller cellvägg. Specifika antivirala läkemedel är bara effektiva mot enskilda virustyper. Om vårt eget immunförsvar lyckas bekämpa viruset blir vi ofta immuna och kan inte bli infekterade av just det smittämnet igen.

 

En annan stor skillnad mellan virus och bakterier är att inte alla bakterier är av ondo. En del är livsviktiga för oss.