Halssmärta och ont i halsen

Om halsont

1. Om halsont

Halsen löper från munnens baksida till överdelen av andningsorganen och matsmältningsapparaten. Den består av tre huvuddelar – halsmandlarna, svalget och struphuvudet.

Du kan tänka dig halsen som en huvudväg för luft, damm och mat, men med en fil som filtrerar bort bakterier, virus och andra irriterande ämnen som kan ha tagit sig in på vägen.

Halsen är utformad för att fånga upp alla dessa irriterande ämnen och filtrera bort dem innan de kan ställa till med skada. Den här processen kan leda till inflammationer eller infektioner i halsen.

Halsont är särskilt vanligt hos barn och tonåringar, främst på grund av att de ännu inte byggt upp någon immunitet (motståndskraft) mot många av de virus och bakterier som kan orsaka halsont. 2. Orsaker till halsont

Halsont är ofta ett tecken på att du har en infektion i det påverkade området, men det finns även annat som kan irritera halsen och orsaka rodnad och svullnad.

Exempel på sådant är cigarettrök, föroreningar i miljön, ansträngda stämband eller till och med förändringar i lufttemperaturen.

Det finns många symptom på halsont och halsinfektioner, från den obehagliga strävheten och smärtan när du sväljer till en plötsligt skrovlig röst.

Det finns även andra symptom som kan uppstå vid halsont, till exempel:

 • rinnande näsa
 • svullna körtlar
 • huvudvärk
 • muskelvärk och smärtsam hosta
 • halsproblem, till exempel inflammation (rodnad och svullnad) i halsen – du kan även ha halsont på bara ena sidan

De goda nyheterna är att det finns gott om läkemedel mot halsont. Det finns medicin som kan hjälpa till att lindra smärtan och som fortsätter verka även efter att sugtabletten tagit slut. Slå upp Strepsils i mitt referensbibliotek om du vill hitta några lämpliga läkemedel för halsont. 

Prova Strepsils sugtabletter som är utformade för att lindra och behandla halsont. Är du särskilt besvärad av halsont när du sover? Då kan Strefen Munhålespray hjälpa dig att få en behagligare sömn på natten.

 


3. Undvika halsont

Naturligtvis är det allra bästa om du kan undvika att halsen blir infekterad eller irriterad från första början. Men med vår hektiska livsstil är det ju inte många som kan stänga in sig varje gång de hör att halsinfektioner börjar sprida sig.

För att ge dig själv så goda chanser som möjligt att undvika halsont kan du prova följande tips:

 • Undvik närkontakt med andra som har ont i halsen
 • Undvik irriterande ämnen och annat som kan orsaka rodnad och svullnad. Detta kan vara cigarettrök, föroreningar, höga skrik eller till och med ändringar i luftens egenskaper (luftkonditionering är inte så "coolt" när det gäller halsar ...)
 • Andas genom näsan. Din näsa är ett utmärkt filter för bakterier och andra skadliga irriterande ämnen. Dessutom hjälper den till att värma upp luften
 • Ät rätt – viktiga vitaminer i frukter och grönsaker stärker ditt naturliga immunförsvar
 • Dra ned på rökningen och undvik andra människors cigarettrök
 • Svälj regelbundet. Vår naturliga saliv hjälper till att "skölja ur" halsen
 • Drick mycket – en regelbunden klunk vatten avhjälper torra halsar

 


Tips för dina sjukdagar

Om du nyligen har blivit sjuk får du fokusera på mycket vila och sova. Men det finns många som blir uttråkade lätt när de ligger sjuka, så här är tips på hur du får några "bra" sjukdagar eller kan fördriva tiden tills du är frisk igen.Sträckkolla en serie

När var senast du spendera en hel dag och bara sträckkolla en serie i soffan? Det var förmodligen väldigt länge sedan. Därför kan du med gott samvete kolla serier som Game of Thrones hela dagen och vila upp dig ordentligt!Läs en bok

Som med tv-serier kanske du inte läser så mycket som du verkligen skulle vilja. Har du en bok på hyllan som länge har väntat på att läsas? Ta tag i det, läs och slappna av i sängen eller soffan.