Halsont orsakas ofta av en infektion1 – antingen virus eller bakterier.

Halsont beror i ungefär 80 % av fallen på en virusinfektion och bara 20 % av fallen är bakteriella infektioner2.

Fyra viktiga fakta om virus- och bakterieinfektioner[3]

  1. Svalget är ständigt utsatt för infektionsrisk i och med de tusentals virus som cirkulerar i luften
  2. Rhinovirus, influensavirus, coronavirus och respiratoriskt syncytialvirus (RS-virus) är några vanliga exempel
  3. Eftersom halsont oftast orsakas av virus är antibiotika ingen effektiv behandlingsmetod, och om antibiotika används på fel sätt kan det bidra till att mikrober utvecklar resistens mot alla typer av behandlingar
  4. De vanligaste bakterierna vid allvarligt eller återkommande halsont är grupp A-streptokocker (GAS, 15-30 % av fallen). Det är vanligare hos barn och spädbarn

När vi andas in virus och bakterier kan de ta sig igenom den skyddande barriären och infektera slemhinnan i svalget. Smittämnena förökar sig sedan och orsakar skador i halsvävnaden, vilket leder till inflammation och halsont. Inflammationen ger rodnad, svullnad och irritation i halsen och svalget.

Virus- eller bakterieinfektion? Vad är skillnaden?

Halsont orsakat av virus eller bakterier har många gemensamma symtom, så det kan vara svårt att avgöra vilket det rör sig om och därmed vilken behandling som ska sättas in. Oftast orsakas halsont (i 80 % av fallen) av virus och övergående inom 3 till 5 dagar.

De vanligaste symtomen på halsont orsakat av virus eller bakterier är:

  • Svårt att svälja
  • Stickande känsla i halsen
  • Torr hals
  • Svullna lymfkörtlar (dessa kan kännas i fördjupningen mellan halsen och käkbenet)

Ta kontakt med allmänläkare eller med din vårdcentral för att få reda på om du har en bakterieinfektion. För att ta reda på om du har en virus- eller bakterieinfektion kan läkaren göra ett snabbtest genom att ta ett prov från halsen med hjälp av en bomullspinne. Det gör det lättare att avgöra vilken behandling som ska sättas in. Det är särskilt viktigt när det gäller barn mellan 3 och 14 år, eftersom det statistiskt sett är vanligare med bakterieinfektioner i denna åldersgrupp.

Behandla virala och bakteriella halsinfektioner[4]

Behandla virusinfektioner

Virusinfektioner bekämpas till största delen av kroppens eget immunförsvar. Det betyder att det bara är symtomen som kan behandlas. Vila och huskurer, till exempel avkok, varma kompresser och lokalbehandlingar, som sugtabletter och sprayer, hjälper vid behandling av en halsinfektion orsakad av virus. Antiseptiska produkter bekämpar också de skadliga mikroberna.

Vid första tecknet på halsont rekommenderar vi Strepsils sugtabletter eftersom de har en antiseptisk effekt och är smärtlindrande. Strepsils har många olika smaker att välja på som kan lindra och behandla symtom på halsont.

Om du har mycket ont och halsen är inflammerad kan Strefen Honung & Citron munhålespray och Strefen sugtabletter underlätta genom att både behandla och lindra inflammationen. Båda Strefen - produkterna är antiinflammatoriska, ger smärtlindring och minskar svullnad. Munhålesprayen är långtidsverkande och lindrar smärta och inflammation i upp till 6 timmar.

Läs på förpackningen och i bipacksedeln före använding.

Behandla bakterieinfektioner

Lindriga bakterieinfektioner kan behandlas på samma sätt, eftersom kroppens immunförsvar oftast kan bekämpa bakterierna.

I allvarligare fall kan läkare skriva ut antibiotika (läkemedel som utvecklats specifikt för att bekämpa bakterier). Lita på läkarens bedömning och kräv inte att få antibiotika. Överdriven användning av antibiotika främjar utvecklingen av resistenta bakterier och potentiellt multiresistenta organismer (till exempel MRSA). Om du har blivit ordinerad en kur med antibiotika ska du följa instruktionerna och fullfölja hela kuren.

Förebygga halsont[5]

Det finns några saker att tänka på för att minska risken för att få ont i halsen:

  • Ät en balanserad kost – mycket frukt och grönsaker.
  • Sov ordentligt – åtta timmar per dygn är ett bra mått.
  • Motionera mycket – helst utomhus.
  • Försök att undvika stress –eller hitta sätt att hantera din stress.
  • Undvik rökning-både aktiv och passiv.
  • Stärk ditt immunförsvar – det är enkelt med huskurer, till exempel fruktsmoothies som ger extra näring.
  • Drick mycket vätska för att hålla halsen fuktig.
  • När du är inomhus bör du undvika drag och luftkonditionering när det är möjligt, och kanske använda en luftfuktare.
  • Undvik nära kontakt med förkylda personer så gott det går.
REFERENSER
  1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8