3 tips för att snabbt lindra en irriterad hals

3 tips för att snabbt lindra en irriterad hals

I vår livliga vardag ignoreras ofta de första tecknen på ont i halsen. Det spelar ingen roll om det är en torr hals, en rinnande näsa eller bara en kliande känsla du känner. Det kommer till nytta att du så fort som, behandlar och lindrar de tidiga symptomen. Om du ignorerar dem kan det accelerera eller provocera en allvarligare sjukdom.

Vuxna får 2-3 halsinfektioner under en vinter medan barn får det betydligt oftare.[1] En av de vanligaste halsinfektionerna är en streptokockinfektion [2], men det är viktigt att du vet vilken infektion du har, liksom vad som hjälper till att förhindra halsinfektionen och hur man lindrar symtomen.

Vilka symptom ska du hålla ett öga på

För att få rätt behandling så tidigt som möjligt borde du lära dig att känna igen symtom. De första symptomen på streptokockinfektion är ofta mycket milda, och ett vanligt misstag är att man tror att de ska gå över av sig själv. Även om det ibland inte alltid kräver en behandling bör du ändå ha koll och vara noga. Symtom du bör vara medveten om och ska behandlas tidigt är, halsens torrhet, talsvårigheter, ont när du sväljer eller om du blir hes.

Det är normalt att ha ont i halsen när du är förkyld. En dag kan du känna dig frisk och kry och nästa dag vaknar du med en rinnande näsa, huvudvärk och ont i halsen. Om du vaknar med dessa symtom kan det vara början på en förkylning eller influensa, så starta kampen mot infektionen så snart som möjligt. [3]

Vad ska du göra?

För att ont i halsen inte ska bli värre, agera så snart som möjligt. Följande tips och råd kan hjälpa dig att lindra symtomen.

 

  • Var försiktig och skydda din hals

Ge halsen en paus. Du bör undvika att skrika eller höja rösten onödigt, så att strupen inte blir irriterad av belastningen. Du borde även också undvika cigarettrök och alkohol - det är två saker som kan torka ut och irritera halsen ytterligare. [4]

 

  • Drick rikligt med vatten

Det är viktigt att du kommer ihåg att dricka ordentligt. Detta lindrar inte bara ont i halsen utan säkerställer också att din kropp inte är uttorkad, vilket förbättrar kroppens förmåga att bekämpa infektion.

  • Använd sug- och halstabletter

När de första tecknen på ont i halsen har visats kan du behandla dem med sugtabletter. När du äter sugtabletter ökar du salivproduktionen i munnen, och det hjälper till att återfukta och lugna din uttorkade strupe. Strepsils sug-tabletter bekämpar bakterier och lugnar halsont.

 

[1] http://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/

 

[2] Community Pharmacy ANZ: Symptomer, Diagnose og Behandling. "Af Paul Professor

Rutter og David Newby, 19. Elsevier Health Sciences.

 

[3] http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/stop-a-cold

 

[4] http://www.medic8.com/healthguide/sore-throat/voice-misuse.html